Celiakia
Podejrzewasz u siebie celiakię?
W laboratorium Beskidzkiego Centrum Medycznego Sp. z o.o. dostępne są badania mające istotne znaczenie w diagnostyce CELIAKII:
• przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej IgA - tTG IgA (ELISA),
• przeciwciała przeciw endomysium mięśni gładkich - EmA (IIFT) + przeciwciała przeciw analogowi gliadyny GAF-3 (IIFT) (nowy, czulszy marker celiakii),
• badania genetyczne HLA-DQ2 i HLA-DQ8, których obecność świadczy o predyspozycji genetycznej, natomiast brak wyklucza wystąpienie choroby.
Badania dostępne są osobno lub w pakietach.
Należy je wykonać przed wprowadzeniem diety bezglutenowej!!
Czym jest celiakia?
Celiakia jest uwarunkowaną genetycznie chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nietolerancji glutenu zawartego w zbożach. Efektem choroby jest zanik kosmków jelita cienkiego, co prowadzi do upośledzenia wchłaniania pokarmu, różnego rodzaju niedoborów jak np. niedobór żelaza (przewlekła anemia) czy niedobór witamin i związane z tym objawy.
Choroba może ujawnić się zarówno u dzieci jak i dorosłych, którzy stanowią obecnie ok. 60% nowych rozpoznań. Aktualnie celiakię najczęściej wykrywa się u osób pomiędzy trzydziestym a pięćdziesiątym rokiem życia, znacznie częściej u kobiet aniżeli u mężczyzn. Szacuje się, że celiakia występuje u ok. 1% populacji, z czego aż ok. 95% osób jest nieświadomych swojej choroby.
Prawidłowa i wczesna diagnostyka celiakii jest bardzo ważna, ponieważ choroba nieleczona może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem: osteoporozy, zaburzeń psychicznych, zaburzeń płodności, skłonności do poronień czy nowotworów jelita cienkiego.
Kiedy powinno wykonać się badanie?
Badania w kierunku celiakii wykonuje się:
- bez względu na wiek u osób z podejrzeniem tej choroby,
- osób z niedoborem kwasu foliowego, żelaza i witamin A, D, E, K, B12,
- osób z oporną na leczenie niedokrwistością z niedoboru żelaza,
- osób z objawami wskazującymi na celiakię np. przewlekłymi biegunkami, spadkiem masy ciała, bólami brzucha, wymiotami, bakiem apetytu, zapaleniami jamy ustnej, bólami mięśni, głowy, stawów i zaburzeniami psychicznymi,
- w celu kontroli skuteczności leczenia u osób ze zdiagnozowaną celiakią,
- u krewnych osób z celiakią, ponieważ ryzyko wystąpienia u nich choroby szacuje się na 5-15%,
- u krewnych osób z celiakią , które posiadają predyspozycje genetyczną (obecne HLA DQ2 i/lub HLA DQ8) – ryzyko wystąpienia celiakii 10-30%,
- u osób z chorobami często współwystępującymi z celiakią np. cukrzyca typu I, autoimmunologiczne choroby tarczycy, zespół Williamsa, niedobór całkowitego IgA, zespół Downa czy Turnera.
------------------------------------------------
Piśmiennictwo: dr n. med. Piotr Gajewski (red.): Interna Szczeklika 2015. Medycyna Praktyczna, Kraków 2015.
----------------------------
Opracowała:
Justyna Pastuszak
Diagnosta Laboratoryjny Beskidzkiego Centrum Medycznego Sp. z o.o.
PWZDL (13528)